Otegemse velden

 

Programma:

Locatie:

Status:

Opdrachtgever

20 woningen

Otegem, Zwevegem

Opgeleverd in 2023

CVBA Eigen Haard

Kernwoorden:


hoge densiteit, verdichting, duurzaam wonen, aangepast wonen

 

Visie

Het ontwerp van de 20 huurwoningen vraagt om de nodige zorgvuldigheid gezien de kwaliteiten van zijn landschappelijke omgeving. De site inspireert tot het creëren van een aangename woonomgeving waarin zowel het ontwerp van het gebouw als de buitenruimte evenredig bekeken wordt. In onze visie gaat er een bijzonder aandacht om binnen onze inplanting deze kwaliteiten te behouden en versterken. Ons ontwerpvoorstel is het resultaat van een zoektocht naar het ruimtelijk potentieel van de site gelinkt aan zijn omgeving.

Masterplan

Het perceel bevindt zich langs de Otegemse velden. Een lappendeken van akkers en velden. Binnen dit landschappelijk geheel van ‘open velden’ liggen de boerderijen verspreid. Deze gebouwen clusters worden gekenmerkt door rood getinte baksteen met de oranje getinte hellende daken. Een essentieel element in de schakeling van de gebouwen is het woonerf die een collectieve grond vormt tussen de gebouwen.

Aan de rugzijde vindt men een strak afgelijnde verkaveling. In schril contrast met het open landschap vormt de verkaveling meer een muur en harde lijn tussen het groene landschap en straat. Daarnaast dient met veel zorg de bestaande collectieve ruimte die linkt aan het landschap versterkt te worden. De site profiteert van de rust en zichten van het platteland met de bereikbaarheid van de bebouwde omgeving.

Inplanting

Onze woningen worden rondom een centraal collectieve tuin georganiseerd binnen de grenzen van de projectzone. We kiezen ervoor om de woningen te voorzien van een volwaardig publieke groene buitenomgeving met een beperkte auto-infrastructuur. Een langgerekte straat waarop kleine zijstraatjes worden geint stellen alle woningen toegankelijk en in connectie met elkaar onderling of het nabijgelegen park dat als stedenbouwkundig gebaar werd doorgetrokken op ons perceel.

 
 

Wonen langs de Otegemse velden

De Otegemse velden vormen de basis van ons ontwerpvoorstel. Een grens tussen twee kwalitatieve gebieden als ontwerp opportuniteit. Er wordt een nieuwe woonomgeving gecreëerd waarbij het collectieve wonen centraal staat. Een alternatieve verkavelingsvorm richt de woningen naar elkaar zonder achterkanten te vormen. Door die schikking en ritmiek van de woningen ontstaan binnengebieden met voelbare wanden, wat voor een geheel eigen karakter zorgt. De bestaande collectieve(buurtpark) tuin wordt uitgebreid tot in de nieuwe wijk en vormt een verbinding tussen wijk, tuin en de Otegemse velden. Op deze manier produceren we essentiële publieke ruimte. De collectieve tuin, de private tuinen en publieke steegjes hebben elk hun front. Er wordt kleinschalig gewoond in drie verschillende schakelingen met drie verschillende typologieën. Eén sociale wijk waar verdichting kwaliteit schept voor de ganse wijk.

Typologie

De 20 grondgebonden woningen zijn rechtstreeks en individueel toegankelijk vanaf het openbaar domein. Elke woning heeft een eigen tuin met terras die aansluit op de leefruimte. De toegang van elke woning wordt voorzien tegenover elkaar, de collectieve tuin of de private tuin zodat er geen achterkant bestaat. Wij voorzien een combinatie van drie woningtypes namelijk 10 maal 1+1 slaapkamer voor 2 personen, 6 maal 2 slaapkamers voor 3 personen en 4 maal 5 slaapkamers voor 7 personen.

 
 

Architectuur

Het ontwerp beoogt een compacte schakeling van wooneenheden zonder te moeten inboeten op een kwalitatieve ruimtebeleving in en rond de woningen. De architectuur van de schakeling vertoont een abstracte verwantschap met de traditionele bebouwing in de Otegemse velden

De schakeling creëert speelse perspectieven met een dakenlandschap die streeft naar een zekere kleinschaligheid. De huizengroepen vormen een bijzondere enclave waar de hellende daken hier typerend zijn. De materialisatie van bakstenen en kaleien bieden een subtiele individualisatie aan de woningen. De bouwvolumes variëren tussen 1 of 2 bouwlagen onder een traditioneel stormpan dak. Om de ruimtelijkheid te vergroten in de units worden leef- en eetruimtes zoveel mogelijk opgetrokken tot onder het dak.

Het schakelen van de twee woningen brengt een kwalitatieve tuin met zich mee, namelijk een tuin rondom de woning. De bewoner krijgt het gevoel onderdeel uit te maken van het landschap. De voordeur bevindt zich telkens langs de steegjes en de collectieve tuin. Dit draagt bij tot een graduele overgang van publiek naar private ruimte.

Dankzij de specifieke schakeling van de bouwvolumes is het mogelijk om per typologie op zijn minst via 3 gevels licht en zicht binnen te trekken. Het spel van de ramen en wisselende zichten bevestigd de architecturale leesbaarheid en transparantie van het ontwerp.