Verdichtingsgolf​

 

Programma:

Locatie:

Status:

Opdrachtgever

gefaseerde vervangingsbouw van 52 woningen

Avelgem, Bossuit en Outrijve

Fase 4 opgeleverd in 2023

CVBA De Leie

Kernwoorden:

masterplan, vervangingsbouw, hoge densiteit, verdichting,

gestapeld wonen, aangepast wonen

 

Concept

Verschillende sociale woonwijken in de regio Avelgem bestaan uit oude en grote eengezinswoningen met drie slaapkamers en een grote tuin. Door de vergrijzing van de bevolking en het kleiner worden van het gemiddelde gezin zijn de huidige woningen en tuinen te groot geworden en voldoen ze niet meer aan de huidige comforteisen. Deze probleemstelling maakt duidelijk dat deze wijken nood hebben aan andere woonvormen, die kleiner en compacter zijn en aangepast aan de noden van de bewoner.

We ontwikkelden een algemeen plan van aanpak, die toepasbaar is op alle wijken. Allereerst identificeren we de woningen die onveranderd moeten blijven. Dit zijn de recent volledig gerenoveerde huizen en de particulier bezitte woningen. Wat overblijft zijn de oude, grote woningen waar we resoluut kiezen voor afbraak en nieuwbouw. Bij een volledig blok aaneengesloten, oude woningen kiezen we ervoor om alles te slopen en nieuwe woningen te realiseren. Bij een blok waar er al reeds gerenoveerde woningen of verkochte woningen voorkomen kiezen we ervoor om de rijwoningen te renoveren en bij de hoekwoningen aan vervangingsbouw te doen.

 
 

Deze opdracht is een uitgewezen kans om de bestaande wijken te gaan verdichten. Hierbij vervangen we de grote eengezinswoningen door twee of meerdere kleinere en compactere woonentiteiten, in de vorm van stapelwoningen. Bij grote hoekpercelen kunnen we onderdak geven aan soms wel vier gezinnen. Bij kleinere percelen slagen we erin om binnen hetzelfde volume van de oude eengezinswoningen twee nieuwe woongelegenheden te creëren.

Bij het ontwerp van de woningen zorgen we ervoor dat ze voldoende geïsoleerd zijn en voorzien zijn van energiezuinige technieken. Op iedere verdieping van de stapelwoning voorzien we telkens één woonentiteit met één slaapkamer. De woonentiteit op de gelijkvloerse verdieping is telkens aangepast aan de noden van een mindervalide. Daarnaast gaat er ook aandacht naar de inrichting van de buitenruimte. De grote tuin wordt opgedeeld zodat iedere woonentiteit een eigen tuin heeft, met tuinberging. Bij voldoende grote percelen kan er zelfs een gemeenschappelijke publieke ruimte gecreëerd worden.

 
 
 
 

FASE 1

 
 
 
 
 
 

FASE 3

 
 
 
 
 
 

FASE 4