Woonzorgcentrum Ceres​

 

Programma:

Locatie:

Status:

Opdrachtgever:

Woonzorgcentrum met 93 slaapkamers

Lauwe, Menen

Opgeleverd in 2020

OCMW Menen

Fotografie:

Dieter Van Caneghem

 

Het nieuwe woonzorgcentrum is een vervangingingsbouwproject van een bestaand rusthuis, uit 1957, gelegen in het centrum van Lauwe, een deelgemeente van Menen. De opdracht behelst de bouw van 93 kamers voor definitief verblijf en drie kamers voor kort verblijf, na de sloop van het  bestaande rusthuis. Het betreft een VIPA gesubsidieerd dossier.

De beperkte oppervlakte waarop gebouwd diende te worden bracht ons bij het concept van  een centrale, omsloten en groene binnenplaats met geschakelde bouwvolumes. Het programma leende zich ertoe om te werken met volumes die de specifieke functies van het woonzorgcentrum kon herbergen. Van de zes volumes herbergen er vier volumes de kamers, het vijfde volume de hobbyruimtes, kantoren en administratie, en het zesde de cafetaria met kapsalon en algemene diensten.

Gezien het bestaande rusthuis in dienst bleef gedurende de werken, werd in de eerste fase de tuin en de kapel, met annexen gesloopt. Vervolgens werden de eerste vijf volumes gebouwd rond de binnenkoer, zodat de verhuis kon plaatsvinden om daarna het bestaande rusthuis te kunnen slopen. In de tweede fase werd het zesde bouwvolume gebouwd, met de cafetaria en algemene diensten.

 
 
 
 

Het concept van de afdelingen bestaat uit de realisatie van telkens acht kamers per niveau en per bouwvolume. De verschillende bouwvolumes worden telkens verbonden met elkaar door middel van een gemeenschappelijke leefruimte. Per leefruimte heb je dan telkens 16 bewoners. De kamers en de leefruimtes hebben door hun positie ofwel uitzicht op het straatgebeuren, of op de omsloten binnentuin. Om de monotonie van een klassiek rust- en verzorgingstehuis te doorbreken werden de kamers gepersonaliseerd, zodat iedere kamer een eigen karakter krijgt. Bij het ontwerp werd door de keuze van raamtypes, faience, voordeur, gordijnen en het gebruik van acht verschillende kleuren en patronen deze personalisatie gerealiseerd.

De omsloten binnentuin werd zo veel mogelijk ontwikkeld als een groen en belevingsplein. De begroeiing wordt vanuit het midden van de tuin doorgetrokken tot op het dak van het afsluitende fiets en technische gebouw. De "Endless garden" was het resultaat van de ontwerpzoektocht om dit op een artistieke manier in te vullen. Doordat deze binnentuin volledig omsloten is kan deze ook dienst doen voor de afdeling dementie.

Het zesde volume omvat onder andere de cafetaria en bevindt zich aan de rand van het hele bouwcomplex. Dit volume opent zich naar de straatzijde en maakt connectie met de buurt via de toegangsparking, verblijfsgroen en petanque-baan.